SPRAWOZDANIE 2016

PODZIĘKOWANIE ZA 2016 ROK

Na końcu tego roku, dziękujemy Bożej Opatrzności za zdrowie, Błogosławieństwo Boże i Opiekę Matki Najświętszej nad nami, całą Wspólnotą, każdym z osobna i nad tymi, którzy odwiedzają nasze Brzegi, nasz Kościół i domy.

Pragniemy podziękować wszystkim, za troskę, dobre słowa, życzenia i wszelaką pomoc.

W tym roku, zostało ochrzczonych 4 dzieci z naszej parafii i 2 spoza.

Odbył się jeden ślub i 4 obce.

Zmarło 6 osób.

Zapadła decyzja budowy salek  i zaplecza – plan był na ten rok: by wykopać fundamenty pod  dom i kotłownię, zalać płytą, zimą zebrać materiały budowlane i od wiosny 2017 roku rozpocząć drugi etap budowy pod dach. Jak widać zabrakło nam 2 tygodni dobrej pogody do zadaszenia. Do tego przyczyniło się wiele dodatkowych prac:

Rozbiórka garażu, usunięcie gruzu, wywóz z połowy powierzchni placu ziemi, utwardzenie ponad stu tonami kamienia, odwodnienie, - co zabrało sporo czasu i środków materialnych. Druga część powierzchni placu czeka na dalsze prace.

Bardzo dziękujemy tym, którzy pracują na budowie: P. Kierownikowi Janowi Bandykowi,  P. Tadeuszowi i Wojciechowi Babiarz, P. Zbyszkowi Skowyrze i P. Jarosławowi Błażusiakowi. Dziękujemy nie tylko za prace budowlane, ale za używanie traktorów, pił, korzystanie z ich domowych warsztatów stolarskich i wiele innych spraw, za co nie wzięli żadnej rekompensaty.

P. Jerzemu Mące i Jego Synom za prace związane z wszelkimi wykopami, wywozem gruzu i ziemi.

Dziękujemy P. Józkowi Haniaczykowi za dar drzewa na konstrukcje dachową nowego domu – zabrakło nam sporo, stare drzewo z garażu i innych części rozebranego domu było już zgnite, nie nadawało się do użytku, praktycznie wszystko poszło na opał, dlatego tak ciepło w kościele.

Dziękujemy tym, którzy od początku roku służyli pomocą, Panu Tadeuszowi Czernikowi, Staszkowi Michalikowi, Tadeuszowi i Kazimierzowi Wojtankom, P. Józefowi i Andrzejowi Stokłosie, P. Józefowi Bafii.

Młodzieży za pomoc przy porządkach, Andrzejowi Piotrowi i Pawłowi Stokłosom, Przemkowi Babiarzowi, Krzysiowi Czernikowi, młodym Dutkom.

Dziękujemy za prace przy krzyżu na wzgórzu Fatimskim, za sadzenie drzew i ogrodzenie przed zwierzyną.

Panu Wojciechowi Łacniakowi, za nowy krzyż na cmentarzu,  trochę nas to zdziwiło, że mechanik samochodowy, który ma tak wielki nawał pracy, ufundował piękny krzyż. Poprzedni krzyż przy grobie śp. Ks. Kuleszy chylił się ku upadkowi.

Dziękujemy tym, którzy na Boże Ciało przyczynili się do zakupu figury i także odnowienia Krzyża przy ulicy Wierchowej. Obecny wygląd jest sztandarem naszej Parafii.

Jest bardzo wielu i szlachetnych ludzi, na których można zawsze liczyć i w każdej chwili spieszą z pomocą, darami, nieraz przygotowanymi obiadami, ciastami oscypkami, korbacami i wszelkimi dobrami.

Nasz Kościół – nie trzeba się wstydzić, wykonaliśmy wiele; nowe ołtarze, pasujące do architektury naszego kościoła, Panu Henrykowi Wojtankowi i jego synom, za wspaniałe dzieło. Panu Kazimierzowi i Tadkowi za drzewo i nowe boczne ławy w kościele, wymieniono całą wykładzinę kościoła.

Mimo wielu wykonanych prac nie zawołaliśmy ani razu o pieniądze, wiemy że nikomu się nie przelewa, a jak ludzie widzą co się dzieje to i spieszą z pomocą.

Wszelkie prace, jak i Ci którzy spieszą z pomocą, są udokumentowani w galerii internetowej naszej parafii i w sprawozdaniach, a stan dochodów i rozchodów, został szczegółowo przedstawiony  w Kościele podczas nabożeństwa na zakończenie roku.

WSZYSTKIM WAM JESZCZE RAZ SKŁADAMY GORĄCE PODZIĘKOWANIE ZA WSZELKI WKŁAD W ROZWÓJ NASZEJ WSPÓLNOTY PARAFIALNEJ.

ŻYCZYMY ABY 2017 ROK  BYŁ PEŁEN BŁOGOSŁAWIEŃSTWA I OPIEKI MATKI NAJŚWIĘTSZEJ.

Adoracja Najświętszego Sakramentu w pierwsze niedziele miesiąca

ADORACJA NAJŚWIĘTSZEGO SAKRAMENTU  W PIERWSZĄ NIEDZIELĘ MIESIĄCA W NASZYM KOŚCIELE:   * STYCZEŃ - KWIECIEN - LIPIEC - PAŹDZIERNIK    ADORUJĄ RÓŻE: ŚW. JACKA, ŚW. KINGI    I MB CZĘSTOCHOWSKIEJ   * LUTY - MAJ - SIERPIEŃ - LISTOPAD    ADORUJĄ...

Intencje Mszalne i Ogłoszenia

→ Modernizacja strony parafialnej

Strona parafialna w trakcie modernizacji, za utrudnienia przepraszamy. Wszystkie filmy znajdujące się na stronie parafialnej są dostępne nadal na kanale użytkownika |Atulolon| w serwisie YouTube. Szczęść Boże!

→ Czuwanie wynagradzające niepokalanemu sercu Maryi.

Rozpoczyna się Różańcowe "Jerycho Październik 2019" w intencjach: naszej ojczyzny, świata, kościoła, osób Bogu poświęconych i rodzin. Parafia Brzegi została zaproszona po raz kolejny do udziału w różańcu...

→ Pielgrzymka GIETRZWAŁD - ŚW. LIPKA - WILNO - RÓŻANYSTOK - SOKÓŁKA.

W naszej parafii, w Brzegach chcemy zorganizować pielgrzymkę w dniach 18-20 października 2019 do wyżej wymienionych miejsc. Zapisy na pielgrzymkę do 10 października 2019 Wyjazd będzie możliwy jeżeli zgłosi się minimum 50 osób   Koszt pielgrzymki to 490zł Szczegółowy program będzie podany po...

→ Przewodnictwo różańcowe - październik 2019

1.10 - Cała parafia 2.10 - Klasa VIII 3.10 - Klasa II 4.10 - Klasa VII 5.10 - Róża MB z Lourdes 6.10 - Schola 7.10 - Klasa VI 8.10 - Ministranci 9.10 - Róża Św. Jadwigi 10.10 - Klasa III 11.10 - Róża Św. Antoniego 12.10 -...